Els programes LECXIT, MATH TUTORING i PENTABILITIES han donat eines i recursos als participants en els àmbits de la lectura, les matemàtiques i les habilitats socioemocionals. Aquests aprenentatges han transcendit les aules i han impactat en el dia a dia d’infants i joves. Així ho asseguren les famílies dels participants en els programes.

Carme Picart

MATH TUTORING: MATEMÀTIQUES MOTIVADORES I DIVERTIDES

“Tot el que ens envolta són matemàtiques, en depenem i això és el que intentem transmetre als nens”, apunta l’Eric Ravés, tutor de MATH TUTORING. I afegeix: “El programa consisteix a ensenyar matemàtiques d’una manera motivadora, mirant de connectar amb els seus interessos i situacions del dia a dia. Els grups de treball reduïts de tres participants per sessió han ajudat a fer que se sentin còmodes amb la matèria i millorin la confiança en ells mateixos: noten que ningú els jutja i que l’errada no els penalitza sinó que forma part del procés d’aprenentatge i això els anima a participar més.”

La Carmen García és mare d’en Marc, participant del programa a l’escola La Pau de Sant Sadurní d’Anoia. Garcia corrobora les impressions de l’Eric Ravés: “El meu fill ha après i ha gaudit de les matemàtiques. MATH TUTORING l’ha incentivat a aprendre la matèria com si fos un joc.” El dimecres, que tocava MATH TUTORING, “era el millor dia de la setmana per a en Marc. No s’ha perdut cap classe i ha estat molt motivat durant tot el curs.” 

Per a la Carmen García, el programa ha generat altres beneficis per al seu fill tant en l’àmbit acadèmic com “sobretot en la vida quotidiana”, cosa que “s’ha notat des de les primeres sessions”. “Ensenyen d’una manera adaptada als alumnes” i “al meu fill li han millorat l’autoestima i la seguretat fins al punt que ara és capaç d’anar a comprar tot sol, sense por de si podrà pagar correctament o de si l’enganyaran amb el canvi”.

Des de l’Escola Font de l’Alba, la família d’en Jonathan coincideix amb ella: “MATH TUTORING ha motivat el nostre fill per a l’aprenentatge. Anava a les sessions molt content i això ha repercutit en el seu nivell acadèmic. El meu fill s’ha sentit molt acompanyat i estem molt contents de com ha anat tot.”

A l’escola Prat de la Riba de Reus la Noemí Cárdenas ha vist com la seva filla Ainhoa “està molt més motivada per a l’aprenentatge de les matemàtiques”. La Noemí assegura que la seva filla “abans tenia dificultats amb la resolució de problemes i ara, en canvi, els afronta amb molta més facilitat. Això és gràcies a la metodologia de MATH TUTORING, que planteja les matemàtiques d’una forma didàctica i divertida. Ara s’ho agafa com un joc. La Noemí apunta que no és una sensació només d’ella, “ho hem comentat amb les altres famílies i coincidim: els nostres infants es diverteixen anant a les sessions i els agrada més estudiar”.

“L’Ainhoa ve i m’ensenya què ha fet a MATH TUTORING, la veig molt contenta i amb ganes d’aprendre i millorar. He notat un canvi important i ara estic molt més tranquil·la”, afirma la Noemí.

LECXIT: MÉS QUE APRENDRE A LLEGIR, DESPERTAR EL GUST PER LA LECTURA

 LECXIT genera un escenari d’aprenentatge que permet a l’infant millorar les seves habilitats lectores i, sobretot, trobar la passió per la lectura. La Blanca Ezquerro, dinamitzadora del LECXIT, apunta que per aconseguir aquest escenari s’han enfocat les sessions del programa “des d’un punt de vista lúdic perquè els infants captin que llegir pot formar part del dia a dia i que és una activitat divertida”. Els participants en el programa “també milloren l’autoestima, ja que intervenen en les sessions, veuen que se’ls escolta i se’ls té en compte i que milloren el vocabulari”, cosa que “és possible gràcies al clima de confiança que es crea”, ha afegit la dinamitzadora. “Els infants descobreixen que hi ha gent que es preocupa per ells fora de l’entorn escolar o familiar, la qual cosa provoca que tinguin una visió millor del món que els envolta.” 

“El meu fill entén el que llegeix i això li ha despertat més ganes d’agafar un llibre. De fet, ara llegeix sense que nosaltres li hàgim de dir res. En llegir més, notem una millora en el seu aprenentatge i el veiem més capaç d’estar concentrat.” Aquest és el testimoni d’en Juan Ico, pare d’un dels infants participants en el programa. I afegeix: “No només llegeix més, sinó que ara fins i tot ens demana poder escriure ell la llista de la compra.”

Per altra banda, la Marina Gázquez, mare del Pol, es mostra molt agraïda al projecte perquè “veia la meva filla molt contenta i molt motivada amb el LECXIT. Arribava a casa i ens explicava com havia anat tot, què havien fet, ens explicava històries que havia llegit… Parlava amb passió de la lectura!” La Marina creu que una de les claus d’aquest canvi és la relació que ha establert la seva filla amb la voluntària, “Han establert un vincle important. Li estic molt agraïda i espero que es continuïn fent programes així per ajudar els nostres infants.” 

La Rosa Recasens, mare de l’Avinet, participant en el LECXIT, apunta que la seva filla “es concentra més, para més atenció, i fins i tot ho notem amb les matemàtiques! Ara llegeix més lentament, entén el que llegeix i pot resoldre els enunciats”.

Les famílies de l’escola Sant Jaume de la FEP (Federació d’Escoles Parroquials) de l’Hospitalet de Llobregat han coincidit en la seva valoració conjunta que “el que més ens ha agradat ha estat que els infants, almenys una vegada a la setmana durant una hora, dediquen temps a la lectura i ho fan motivats. Per a ells és una experiència divertida i entretinguda i, alhora, aprenen molt”. De fet, moltes de les famílies coincideixen que els seus infants “han après paraules noves en català i a pronunciar-les bé”.

PENTABILITIES: MÉS AUTOCONEIXEMENT, MÉS SEGURETAT

PENTABILITIES és un programa per fomentar les habilitats socioemocionals de l’alumnat. En Pau Martínez, mentor i tècnic d’acompanyament del programa PENTABILITIES, apunta que “l’objectiu és que l’alumnat es conegui millor, que guanyi en autoconfiança i que vegi la importància dels seus comportaments a l’aula i al dia a dia”.

La Nora té 14 anys i ha participat en el programa PENTABILITIES a l’escola Pia de Calella. La seva mare, l’Anna Buch, ha assegurat que “el programa ha ajudat la meva filla en el seu desenvolupament. Hi ha participat totalment convençuda i feliç perquè és conscient que el programa l’ha ajudat”.

Com a exemple, l’Anna Buch ha explicat que la seva filla ha interioritzat que ha de ser “més responsable també en les coses de casa que abans feia d’una manera més imposada i que ara surt d’ella fer-les”.

L’autoconeixement és un dels grans objectius del programa perquè facilita la relació amb l’entorn i, en conseqüència, el treball en grup. “La meva filla ha notat una millora en la seva capacitat de treball en equip perquè ara entén millor el que sent i el que està passant al seu voltant. Als centres s’haurien de tractar més aquests aspectes socioemocionals perquè són bàsics per saber treballar de forma cooperativa i per a la vida en general”, apunta l’Anna Buch. I afegeix: “Una arrel quadrada s’ha d’aprendre, però en un moment donat la pot fer una calculadora, mentre que les habilitats socials i l’autoconeixement són la base per a tot i s’han de cultivar.”

En Blai Senabre és pare de l’Aitana. “Amb PENTABILITIES, l’Aitana ha detectat aspectes nous del seu comportament que li han despertat interès. Feia comentaris, reflexions sobre comportaments que veia en ella i en nosaltres, i aleshores jo pensava que s’estava movent alguna cosa.” En Blai agraeix molt la feina feta amb PENTABILITIES, ja que “el control de les emocions i l’autoconeixença són bàsics per al desenvolupament personal. Saber observar i tenir capacitat de canvi són eines bàsiques, i més en l’adolescència”. 

L’Esmeralda Blanco és mare de l’Hugo, alumne de l’institut Vapor del Fil de Barcelona: “A casa hem notat molt la feina feta amb PENTABILITIES a l’aula. L’Hugo es planifica i s’organitza molt millor. A més a més, ha guanyat consciència de la seva responsabilitat. Ara, davant de petits conflictes a casa, es fa responsable de la seva part i això li permet afrontar-los de forma diferent.” D’altra banda, “l’Hugo ens explica que sent que ha guanyat seguretat. Ara diu que es coneix millor que abans i això li permet entendre millor què passa al seu voltant i com ha d’actuar”.

Quant a aspectes escolars, l’Esmeralda assegura que l’Hugo “ha començat a aprendre que l’error forma part de l’aprenentatge, tant el seu com el dels seus companys. Fins ara l’error li generava molta frustració”.

L’Esmeralda està “molt contenta” que l’Hugo hagi format part del programa. “PENTABILITIES l’ha ajudat a reflexionar, a aturar-se, a pensar i a conèixer-se a si mateix.” I afegeix: “S’ha notat molt el canvi. És una feina espectacular i més en adolescents. A casa hem après tots d’ell i de la seva formació.”

Els programes LECXIT, MATH TUTORING i PENTABILITIES afavoreixen l’equitat educativa i estableixen les bases per a un escenari de justícia social. La percepció de les famílies és un indicador que l’impacte dels tres programes sobre els i les participants ha transcendit les aules. I és que els beneficis del projecte han anat més enllà de l’àmbit acadèmic i han acabat incidint en totes les àrees de creixement d’infants i joves.