Marta Sanz i Clàudia Roca, Fundació Diverse

El 30,1% de l’alumnat dels centres d’alta complexitat té una competència insuficient en llengua catalana. Son dades que posen de manifest  la importància d’invertir en programes de qualitat que facilitin l’adquisició d’una bona competència en lectoescriptura. Només així es podrà assegurar l’èxit educatiu de tots els infants i revertir la desigualtat d’oportunitats educatives.

Quins son els requisits necessaris que contribueixen a una bona comprensió lectora? En realitat son múltiples els factors que fan possible la comprensió i la integració del coneixement i la capacitat d’emprar-lo adaptada al seu context. Però, principalment les autores en destaquen tres: el bon desenvolupament del llenguatge oral, una bona base en mecànica lectora i la preservació de diferents habilitats cognitives.

D’altra banda, sorgeix una pregunta més: com podem vetllar per l’equitat educativa i garantir una adequada comprensió lectora dels infants independentment del seu context? I aquí tenen una resposta molt clara: fer ús de metodologies sistematitzades i inclusives i desenvolupar metodologies específiques que vetllin per la igualtat d’oportunitats.

Llegeix l’article complet aquí.