Pol Berenguer, tutor de 4t A a l’escola Vedruna Manlleu

La lectura esdevé un pilar fonamental en el desenvolupament dels diferents aprenentatges. En altres paraules, moltes vegades els nens i nenes necessiten un bon nivell de fluïdesa i vocabulari per tal d’entendre i interpretar informacions de la vida quotidiana. Quantes vegades, en el nostre dia a dia, hem d’entendre cartes, observar cartells informatius o bé llegir correus electrònics? De ben segur que potenciar aquestes habilitats en els infants es tracta d’un repte d’allò més funcional per al seu futur.

Vedruna Manlleu és una escola considerada d’alta complexitat, en una població on la distribució d’alumnat amb necessitats a tots els centres educatius de la ciutat és habitual des de fa més de tres dècades. A Manlleu es poden escolaritzar prop de 200 nous alumnes al llarg d’un curs escolar de setembre a juny: l’arribada de noves matrícules és constant, la qual cosa fa que l’adaptabilitat a l’acollida sigui fonamental. A l’escola tenim el 40% de nenes i nens de NEE (Necessitats Educatives Especials) i hi consten 23 procedències de països d’arreu del món. La capacitat integradora de la ciutat respon a un model reconegut d’èxit per part de diferents entitats i fundacions que vetllen per l’equitat social i educativa al nostre país. 

En aquest context, l’arribada del programa LECXIT a Vedruna Manlleu el curs 2022-23, sota el paraigua del projecte d’avaluació educativa de Suport Educatiu de la Fundació Bofill, ha estat més que gratificant. Anteriorment, alumnat de l’escola havia participat al programa a la biblioteca municipal, però ara era la primera vegada que es realitzava pròpiament al centre.

El programa LECXIT fomenta la relació entre escoles i famílies per tal de donar recursos i acompanyament als alumnes a l’hora de trobar habilitats i destreses per millorar en la lectura. En concret, a l’escola es va realitzar amb un grup de 10 alumnes de 4t de primària i el primer èxit va ser la permanència del 100% de les nenes i nens participants. Alhora, gran part de l’èxit també recau en l’equip humà, sent el motor del programa: per una banda, l’acompanyament del voluntariat, un grup de persones que dediquen als infants una hora a la setmana cada setmana del curs realitzant dinàmiques que fomenten la seva millora lectora. En aquest punt va ser fonamental comptar amb la totalitat del voluntariat pràcticament des de l’inici de les sessions. D’altra banda, el programa també compta amb una persona que s’encarrega de dinamitzar les tasques que es realitzen i compartir les valoracions amb els i les mestres de l’escola. Aquesta figura, juntament l’acompanyament constant des de la Fundació Bofill, també ha estat essencial.

El fet de crear parelles entre voluntaris i voluntàries i alumnes acaba creant vincles molt potents. De fet, amb el pas de les setmanes, es notava que els nens i nenes participants en aquest programa explicaven anècdotes als i les mestres de l’escola i, fins i tot, als seus companys i companyes de classe. Aquestes persones voluntàries acabaran sent referents per als nens i nenes, agafant així un model a seguir i apreciant la importància de la lectura en la nostra societat. ‘’Va ser una persona que sempre recordaré perquè em va ensenyar moltes coses’’, ens deia una de les alumnes participants.

Com a resultat, els i les mestres de l’escola Vedruna Manlleu han pogut apreciar millores en els infants que han participat en aquest programa. Cada setmana hi havia un traspàs d’informació entre els docents de l’escola i la persona que dinamitzava el programa. ‘’Necessitem contacte amb professionals de diferents àmbits per continuar en aquest procés de millora en la lectura’’, comentava un dels tutors de 4t de Primària de l’escola, una vegada finalitzat el programa LECXIT. De ben segur que el fet de compartir opinions i experiències educatives ha permès atendre i ajudar als alumnes a millorar el procés d’aprenentatge de la lectura.

A l’escola Vedruna Manlleu acostuma a haver-hi diversitat de nivells d’aprenentatge entre els infants d’una mateixa classe. Aquest fet genera que, en ocasions, els i les mestres tinguem la sensació que a alguns alumnes els faltarien hores d’ensenyament per tal de reforçar i ampliar continguts. El fet d’haver-hi programes de suport educatiu com LECXIT genera que alguns nens i nenes puguin tenir aquestes hores extres tan importants en la millora lectora, vital en tot procés d’aprenentatge.

Després de comprovar que l’experiència ha deixat empremta tant a alumnes com a famílies participants, el programa ha esdevingut un abans i un després a l’escola. Haver-lo pogut desenvolupar al propi centre, sota una supervisió constant i formant part d’un gran projecte pioner en avaluació educativa com és Suport Educatiu, ha suposat per a l’escola un plus de canvi, d’innovació i de transformació que voldríem que no es quedés aquí, sinó arribar a fer-ne un projecte integrat en un futur proper. L’escola inclouria el programa al seu projecte pedagògic per a convertir-lo en una realitat consolidada que garanteixi que cap infant no es quedi sense oportunitats lectores.